
POLSKA WIEPRZOWINA POTĘGA SMAKU POLSKIE MIĘSO - POLSKA SMAKUJE



Potęga SMAKU polskiej wieprzowiny
Doskonałe walory smakowe polskiego mięsa wieprzowego znane są nawet poza granicami naszego kraju. Dzięki pełnej kontroli procesu produkcji, stałemu udoskonalaniu metod hodowli z troską o dobrostan trzody oraz doborowi odpowiednich pasz wieprzowina rodzimej produkcji nie ma sobie równych. Mięso wieprzowe jest najpopularniejszym i najchętniej spożywanym mięsem w Polsce. Badania ostatnich lat wykazują, że konsumenci oczekują, aby mięso wieprzowe charakteryzowało się dobrym smakiem, wysoką wartością odżywczą, dobrą ceną i aby było bezpieczne. Wieprzowina od polskich dostawców spełnia wszystkie te parametry, jest więc chętnie serwowana w całym kraju.

Warto mieć NOSA do wieprzowiny
Surowe mięso wieprzowe wysokiej jakości jest niemal bezwonne. Pachnie jedynie świeżością i czystością. Aromatów nabiera głównie podczas przyprawiania, marynowania i w toku obróbki termicznej. Poddając mięso wieprzowe działaniu temperatury, należy zwrócić uwagę, aby nie przekraczała ona 72°C, a czas ekspozycji najlepiej niech nie przekracza 2-3 minut na stronę. Jest to szczególnie ważne podczas grillowania, smażenia, pieczenia czy wędzenia. Spieczone a często nawet zwęglone krawędzie mięsa mogą zawierać produkty niepełnego spalania węglowodanów (WWA) oraz szkodliwe związki aromatyczne (HAA). Poddając mięso wieprzowe stałej różnicy temperatur, nie dopuścimy do powstania warunków sprzyjających nagromadzeniu tych substancji. Jeśli będziemy pilnować także czasu obróbki termicznej, zminimalizujemy ryzyko powstania WWA i HAA.

Wartościowe i soczyste w DOTYKU mięso
Surowe mięso wieprzowe jest sprężyste i lekko wilgotne – należy je kroić w poprzek włókien, aby zawsze było miękkie i soczyste. Planując pieczenie, warto mięso wcześniej obsmażyć na patelni, a zachowa kruchość. Polska wieprzowina zawiera dużo pełnowartościowego białka o korzystnym składzie aminokwasowym. Wątróbka i karkówka wieprzowa zawierają też dużo żelaza hemowego, które nasz organizm przyswaja kilkakrotnie lepiej niż żelazo pochodzące z produktów roślinnych. Wieprzowina to także dobre źródło wielu cennych związków mineralnych, m.in.: cynku, potasu, fosforu oraz selenu. W wieprzowinie znajdziemy też szereg witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6 i B12), bez obecności których nasz organizm, a zwłaszcza układ nerwowy nie może prawidłowo funkcjonować. Witamina B12 w naturalnej postaci występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, a mięso wieprzowe jest jej bardzo dobrym źródłem. W podrobach i tłustszych kawałkach wieprzowiny znajdziemy też rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E i K.

SŁYCHAĆ, że coś się pichci
Skwierczenie smażących się kotletów czy kapiącego na rozgrzany ruszt tłuszczu to muzyka dla miłośników mięsa wieprzowego. Dodatek chrupiącego boczku to zwieńczenie prostych zup-kremów, a chrupiąca panierka ukochanego schabowego nie ma sobie równych. Wieprzowina też idealnie nadaje się na grilla, ponieważ zawarty w niej tłuszcz wytapia się na ruszcie, rozluźniając włókna i czyniąc mięso miękkim, kruchym, soczystym.

Jakość, którą WIDAĆ
Dobra polska wieprzowina wyróżnia się jasno lub głęboko różowy kolorem. Im ciemniejsza barwa wieprzowiny, tym najprawdopodobniej mięso jest wyższej jakości i o bogatszym smaku. Bardzo jasna barwa mięsa wskazuje, że w mięsie niewiele jest soku, łatwo więc będzie je przesuszyć podczas obróbki termicznej. Aby tego uniknąć, dobrze jest sięgać po ciemniejsze, soczyste kąski. Surowe mięso powinno być zwarte, wilgotne, ale nie kapiące, a ewentualne żyłki tłuszczu białe – nie żółtawe.
Pork Quality Standard - gwarancja produktu premium




Jak odchudzić mięso przed przygotowaniem?
Staraj się trymować, czyli ścinać nadmiar tłuszczu z szykowanego mięsa wieprzowego, a z drobiu zdejmować skórę, pod którą gromadzi...

Jak smażyć i piec drób oraz wieprzowinę, aby były zdrowsze?
Unikaj mocno wypieczonego lub wysmażonego mięsa. Zwracaj uwagę na temperaturę i czas obróbki termicznej...





Chcesz, aby mięso drobiowe i wieprzowe było zawsze aromatyczne?
Zadbaj o odpowiednie zamarynowania mięsa przynajmniej na 12 godzin (a najlepiej nawet na 24 godziny) przed pieczeniem...

Co zrobić, aby mięso równomiernie przeszło smakiem?
Ponacinaj skórę szykowanego drobiu i zrób otwory w mięsie wieprzowym, a następnie powkładaj...



– przepis Jakuba Kuronia

– przepis Gai Kuroń

Co zrobić, żeby pieczeń wieprzowa była zawsze soczysta w środku?
Obsmaż najpierw mięso na patelni, aby zamknąć soki w środku. Zawsze piecz...

Sposoby na soczystą wieprzowinę z grilla
Wieprzowina idealnie nadaje się na grilla, ponieważ zawarty w niej tłuszcz wytapia się na ruszcie, rozluźniając włókna...

– przepis Jakuba Kuronia

– przepis Gai Kuroń

– przepis Jakuba Kuronia

– przepis Gai Kuroń

Jak kroić wieprzowinę
Surowe mięso wieprzowe należy kroić w poprzek włókien, aby było zawsze miękkie i soczyste. Natomiast gotową pieczeń...

Jak przygotować wywar wieprzowy
Tajemnicą dobrego wywaru jest wykorzystanie odpowiedniego fragmentu mięsa. Do zup ciężkich, typu grochówka czy kapuśniak...

– przepis Gai Kuroń

– przepis Jakuba Kuronia

– przepis Jakuba Kuronia

– przepis Gai Kuroń

Wekowanie mięsa wieprzowego
Wieprzowina pasteryzowana w słojach może być spożyta nawet do 6 miesięcy po przygotowaniu. W procesie ważny jest...

Wieprzowina jest największym źródłem cholesterolu w codziennej diecie – MIT
Żeby przekroczyć dopuszczalne dzienne spożycie cholesterolu, trzeba byłoby zjeść ponad pół kilograma schabu. Podwyższony....

– przepis Jakuba Kuronia

Przepis Jakuba Kuronia

Przepis Jakuba Kuronia


Jaka jest najdroższa szynka wieprzowa na świecie?
Jamon Iberico de bellota to andaluzyjski przysmak, który przygotowuje się nawet 3 lata. Sekret tej szynki to specjalna...

Żelazo z mięsa jest lepiej przyswajalne niż z produktów roślinnych – FAKT
Żelazo z mięsa wchłania się w 20-50%, natomiast z produktów roślinnych w 1-8%. Jeden kotlet wieprzowy z karkówki...





Wieprzowina jest dobra na anemię – FAKT
Anemia to choroba wynikająca z braku żelaza w naszej diecie, a wieprzowina, szczególnie wątróbka...

Jak przyrządza się wieprzowinę w chinach?
Kuchnia chińska jest bardzo zróżnicowana, ale jednym z popularniejszych dań z wieprzowiny znanym na całym świecie...





Jaki sos podaje się do najczęściej do wieprzowiny w USA?
Barbecue. To nie tylko tradycyjne amerykańskie grillowanie mięsa, ale również słodki sos, którym glazuruje...

Z czego składa się danie „Banger and Mash”?
Ta brytyjska potrawa to popularne wieprzowe kiełbaski i tłuczone ziemniaki czasem podawane z sosem.





Jaka jest najdroższa szynka wieprzowa na świecie?
Jamon Iberico de bellota to andaluzyjski przysmak, który przygotowuje się nawet 3 lata. Sekret tej szynki...

Jak nazywa się „schabowy” po japońsku? Tonkatsu.
„Ton” oznacza wieprzowinę, a „katsu” to po japońsku kotlet. „Schabowy” w Japonii to wieprzowy kotlet panierowany...





Żelazo z mięsa jest lepiej przyswajalne niż z produktów roślinnych – FAKT
Żelazo z mięsa wchłania się w 20-50%, natomiast z produktów roślinnych w 1-8%. Jeden kotlet wieprzowy z karkówki...

Wieprzowina ma więcej kalorii niż inne rodzaje mięs – MIT
Mięso wieprzowe ma podobny poziom kaloryczności jak wołowina, drób czy mięso królika. Najchudsze części, czyli...
